CorfuTimes - Ο ζωγράφος Θεόφιλος (Φίλης) Κένταρχος

Ο Θεόφιλος Κένταρχος γεννήθηκε στην Άνω Κορακιάνα το 1934. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με καθηγητή τον Άγγελο Κόντη. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα για τρία ακόμη έτη, στο εργαστήρι ζωγραφικής του καθηγητή Θεόδωρου Δρόσου. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία (Παρίσι), όπου μελέτησε τον ιμπρεσιονισμό και αργότερα στην Ιταλία (Νάπολη - Φλωρεντία), όπου μελέτησε την Αναγέννηση και τη σχολή Ποζίλιπο.
Δίδαξε στην Εκπαίδευση επί 25 συνεχή έτη και τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την UNESCO, για την προσφορά του στο χώρο της αισθητικής αγωγής των μικρών μαθητών της πατρίδας μας.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις από την Κύπρο μέχρι την Μεγάλη Βρετανία...
Έτσι, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχονται το μήνυμα της Ελλάδας, το μήνυμα της Κέρκυρας, μέσα από το έργο του Φίλη Κένταρχου. Ο ελληνικός και ευρωπαϊκός Τύπος, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο από το 1955 μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με το έργο του και δεκάδες δημοσιογράφοι και κριτικοί Τέχνης έχουν γράψει κολακευτικές κριτικές.
Από πολύ νέος μελέτησε τη θρησκευτική ζωγραφική. Στο Άγιον Όρος που επισκέφτηκε πολλές φορές, γνώρισε τη μαγεία και τα μυστικά της Βυζαντινής Τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε πολλούς ναούς της Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νησιών. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί, άλλοτε τη βυζαντινή και άλλοτε τη δυτική τεχνοτροπία. Πάντα με σεβασμό και προσοχή στην προσωπικότητα και το ύφος του Ναού.
Η μεγάλη παρουσία του ζωγράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπληρώνεται με το εκδοτικό έργο, διαφόρων Εκδοτικών Οίκων.
Από το έτος 1989 ξεκίνησε την «Εικαστική Αποκέντρωση» με σύνθημα: «η Τέχνη όχι προνόμιο των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και δικαίωμα της Υπαίθρου», με εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές διαφανειών, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές από το χώρο της ιστορίας της τέχνης, με θαυμάσια μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Ίδρυσε το 1990 μαζί με συναδέλφους του Κορακιανίτες καλλιτέχνες το Εικαστικό Κέντρο Κέρκυρας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την παρουσίαση και αξιοποίηση της Επτανησιακής δημιουργίας. Η πολιτιστική δράση του Κέντρου είναι σημαντική και σήμερα συνεργάζεται με αντίστοιχα κέντρα στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κερκυραίων Λογοτεχνών - Καλλιτεχνών και της Εικαστικής Ένωσης Κέρκυρας, καθώς και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Σήμερα, ο Θεόφιλος Κένταρχος θεωρείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο εκφραστής του επτανησιακού χρώματος και του ελληνικού ήλιου, έχει δε καταξιωθεί σε έναν διεθνή ακουαρελίστα ζωγράφο.
Για την προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, τιμήθηκε από Υπουργεία, Δήμους, Κοινότητες και Συλλόγους με διπλώματα, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από αυτές:
-Το 1986 ο Δήμος Αργοστολίου τον τίμησε για την προσφορά του στο χώρο της τέχνης
-Το 1987 στην Πάτρα, οι Επτανησιακοί Σύλλογοι Κέρκυρας, Παξών, Λευκάδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου τίμησαν τον καλλιτέχνη με δίπλωμα και τιμητική διάκριση
-Το 1992 στην Αθήνα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορακιανιτών τίμησε τον ζωγράφο με τιμητικό δίπλωμα
-Το 1994 τιμήθηκε στην Πάτρα από τον Κερκυραϊκό Σύλλογο Πατρών με «αργυρό μετάλλιο» σε ειδική τελετή, για τη μεγάλη του εικαστική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στην Κέρκυρα και την προβολή της Κέρκυρας και της Ελλάδας. Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» τον αποκάλεσε «μυστικό όπλο της Ελλάδας»
-Το 1995 τιμήθηκε από το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού με το μετάλλιο του Πολεμικού Ναυτικού για το θαλασσινό έργο του «Ταξίδι στο Αιγαίο».
-Το 1996 τιμήθηκε με αργυρή πλακέτα και αργυρή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος από τους συμμαθητές του για το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό του έργο.
-Το 1998 η Κοινότητα Κάτω Γαρούνα και η εφημερίδα «Κατωγαρουνιάτικη φωνή», τίμησαν το ζωγράφο με τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον πολιτισμό.
-Το 2000 τιμήθηκε στην Αθήνα με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για το θαλασσινό του έργο «Καρνάγια του Ιονίου» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παπάγου.
-Το 2001 ο Δήμος Κερκυραίων τίμησε το δημιουργό Θεόφιλο Κένταρχο για το πολιτιστικό του έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στα Παλαιά Ανάκτορα της πόλης.
-Το 2002, η εφημερίδα «Κερκυραϊκό Βήμα» παρουσίασε σε 22 ολοσέλιδες συνέχειες το διεθνώς καταξιωμένο έργο του, με παράλληλη αναφορά στη ζωή του. Τίτλος του αφιερώματος: «50 χρόνια Κένταρχος».
-Το 2003, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων τίμησε τον Φίλη Κένταρχο με το χρυσό μετάλλιο της «Χρυσής Μέδουσας» για την προσφορά του στην Κέρκυρα και τον Πολιτιμό.
-Το 2003, προσκεκλημένος από την Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας και το Υπουργείο Πολιτισμού πήρε μέρος στη Διεθνή Έκθεση που οργανώθηκε στις αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης με το έργο του «Οδοιπορικό στον Άθωνα». Το έργο του εντυπωσίασε. Βούλγαροι και Γερμανοί καλλιτέχνες τίμησαν τον Έλληνα δημιουργό.
-Το 2007 η Κερκυραϊκή Ένωση Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Σπυρίδων» τίμησε τον Θεόφιλο Κένταρχο για την πολύτιμη προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπέρταση και Αλάτι, Μύθοι και Πραγματικότητες!