Πολλαπλά οφέλη από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, το έξτρα παρθένο
ελαιόλαδο - το ελαιόλαδο που παράγεται με ψυχρή σύνθλιψη
του ελαιόκαρπου (χωρίς θέρμανση) και η οξύτητητά του
είναι μικρότερη από 1- περιέχει μια ουσία που έχει παρόμοια
δράση με ένα σύνηθες αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό και
προσφέρει την ίδια αντικαρκινική προστασία.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστημών στη Φιλαδέλφεια
διαπίστωσε ότι μια ουσία που υπάρχει κυρίως στο έξτρα
παρθένο ελαιόλαδο, η ελαιοκανθάλη, μιμείται το αναλγητικό
ιβουπροφένη (στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική
ονομασία Brufen).

Η ιβουπροφένη έχει διαπιστωθεί ότι σε υψηλές δόσεις προστατεύει από ορισμένες
μορφές καρκίνου και πιθανώς και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο (50 γραμμάρια) ισοδυναμούν με το 10% της δόσης
ιβουπροφένης που συστήνεται για τους ενήλικες για ανακούφιση από τον πόνο,
εκτιμούν οι επιστήμονες.
Όπως και η ιβουπροφένη, η ελαιοκανθάλη μπλοκάρει ένα βιοχημικό μονοπάτι του
πόνου που ονομάζεται σύστημα των προσταγλαδινών. Αν και το ελαιόλαδο είναι
απίθανο να ανακουφίζει από τον πόνο, η μακροχρόνια χρήση του είναι ωφέλιμη.
Η ελαιοκανθάλη υπάρχει μεν σε όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά η συγκέντρωσή
της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποικιλία της ελιάς και ο βαθμός
ωρίμανσης του ελαιόκαρπου.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Πολ Μπρέσλιν, η ελαιοκανθάλη είναι η ουσία
που ευθύνεται για το αίσθημα «τσιμπήματος» που προκαλεί το ελαιόλαδο στη βάση
της γλώσσας.
pigi:aparadektos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκθεση φωτογραφίας «Πάσχα στην Κέρκυρα» εγκαίνια Παρασκευή 12.04.2019

Εκθεση φωτογραφίας «Πάσχα στην Κέρκυρα»