CorfuTimes - Σκλάβοι στα δεσμά τους Slaves in their Bonds





Ήταν μια από τις πιο λαμπερές πρεμιέρες που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05-03-2009 στον κινηματογράφο "Ορφέα" στην Κέρκυρα. Πολιτικοί, μουσικοί, ηθοποιοί, άνθρωποι του κινηματογράφου γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ορφέα, προκειμένου να παραστούν στην επίσημη προβολή της ταινίας Σκλάβοι στα δεσμά τους. Ανάμεσα τους,ο Σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης,ο Παραγωγός Νίκος Σέκερης ,ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ,ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος ,ο Βουλευτής Κερκύρας Χαραλάμπους Μπάμπης,ο Δήμαρχος Εσπερίων Αυλωνίτης Αλέξανδρος.
Κέρκυρα, αρχή του 20ού αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, εκτυλίσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και, παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους. Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων –του ρομαντικού διανοούμενου Άλκη Σωζόμενου και της όμορφης αρχοντοπούλας Ευλαλίας Οφιομάχου– θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής. Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τον ηθικό ξεπεσμό και την οικονομική καταστροφή που θα συντρίψει την οικογένειά τους. Κύκνειο άσμα και προσωπική κατάθεση δεκαετούς προσπάθειας του πεζογράφου μας Κωνσταντίνου Θεοτόκη.
------------------------------------------------------------
Στην Κέρκυρα του 20ου αιώνα μάς μεταφέρει ο Ζακυνθινός σκηνοθέτης

Η νέα ταινία του Ζακυνθινού σκηνοθέτη, Τώνη Λυκουρέση, με τρεις μήνες γυρισμάτων, σε Αθήνα και Κέρκυρα. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», το οποίο εκδόθηκε το 1922.
Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν οι: Τώνης Λυκουρέσης, Γιάννης Μαρούδας, Μαρία Βαρδάκα.
Η ταινία είναι παραγωγή της “NIK-S MOVIES - Νίκος Σέκερης”, στην παραγωγή συμμετέχουν οι Ε.Κ.Κ, Ε.Ρ.Τ. και NOVA.
“Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους» είναι πολυπρόσωπο, αιχμηρό έργο, σχετικά με τον κοινωνικό ιστό της Κέρκυρας των αρχών του αιώνα. Είναι το τελευταίο βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και παρουσιάζει το πέρασμα από την αριστοκρατική τάξη - που κυριάρχησε, για περισσότερο από τέσσερις αιώνες, στα Ιόνια νησιά - στην αστική. Η μετάβαση αυτή έγινε, συχνά, με επώδυνο τρόπο. Βασικός πυρήνας, τόσο του βιβλίου, όσο και του σεναρίου της ταινίας, είναι η παλιά αριστοκρατική οικογένεια των Οφιομάχων, που καλείται από την άνοδο της αστικής τάξης, αλλά και το γέννημα του σοσιαλιστικού οράματος, να εγκαταλείψει την κυριαρχία της.
Φυσικός χώρος, που διαδραματίζονται οι «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», είναι η Κέρκυρα. Το διαχρονικό ύφος του νησιού και, ιδιαίτερα, η παλιά πόλη, η οποία έχει τέσσερις αιώνες συνεχούς ζωής, ήταν το κατάλληλο σκηνικό για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας που διήρκεσαν, έξι εβδομάδες.
Το ζητούμενο, για το σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, ήταν «οι όποιες παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο της Κέρκυρας να σχολιάζουν την εποχή, χωρίς να την αναπαριστούν».
Ο πεζόδρομος του Λιστόν, η πλατεία Σπιανάδα, ο κόλπος της Γαρίτσας (φυσικός τόπος περιπάτου των Κερκυραίων), οι κήποι των ανακτόρων, η γέφυρα του Κάϊζερ, οι αιωνόβιοι ελαιώνες της Κέρκυρας, οι προμαχώνες του Παλιού Φρουρίου, το πηγάδι της Κρεμαστής, η οδός Γκίλφορδ, οι ανοιχτοί χώροι του Καμπιέλο, το δημοτικό νεκροταφείο… υιοθέτησαν τα στοιχεία, εκείνα που απαιτούσε η δραματουργία της ταινίας.
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας, τα ιδιωτικά αρχοντικά, τα εξοχικά, αλλά και τα αστικά διαμερίσματα έγιναν φυσικοί χώροι για τα εσωτερικά γυρίσματα.
Στην Αθήνα, η παραγωγή διαχειρίστηκε, για πέντε εβδομάδες, εσωτερικούς χώρους, μετατρέποντας ένα παλιό αρχοντικό του κέντρου της πρωτεύουσας, σε διαφορετικά κερκυραϊκά, με παράδοση τριών αιώνων, αλλά και τον κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, σε χώρο περιπάτου.
Τα οκτακόσια και πλέον κουστούμια, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από βεστιάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και τα πρωτότυπα, που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες ορισμένων σκηνών, τα περίτεχνα χτενίσματα της εποχής “μετέφεραν” ηθοποιούς, αλλά και κατοίκους της Κέρκυρας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στο ανθρώπινο δυναμικό της ταινίας εντάχθηκαν και διακόσιες πενήντα παρουσίες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά της Κέρκυρας. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών προέρχονται και από τοπικούς θιάσους. Είκοσι βασικοί ρόλοι της ταινίας καλύφτηκαν από το τοπικό δυναμικό.
Στο πλευρό της παραγωγής στάθηκε ο Δήμος της Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, στηρίζοντας, ποικιλοτρόπως, μια ταινία, που φωτίζει μια σημαντική σελίδα της Κερκυραϊκής λογοτεχνίας.

Παραγωγή: Ελληνική (2008)
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Ακης Σακελλαρίου, Δήμητρα Ματσούκα, Ειρήνη Ιγγλέση, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ελένη Κοκκίδου,Κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος: Γιάννης Φέρτης
Αριστείδης Στεριώτης: Άκης Σακκελαρίου
Αιμιλία Βαλσάμη: Δήμητρα Ματσούκα
Γιώργης Οφιομάχος: Χρήστος Λούλης
Μαρία Οφιομάχου: Ειρήνη Ιγγλέση
Ευλαλία Οφιομάχου: Ρηνιώ Κυριαζή
Άλκης Σωζόμενος: Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
Λουίζα Οφιομάχου: Λένα Παπαληγούρα
Σπύρος Οφιομάχος: Γιώργος Σπάνιας
Φωτεινή Σωζόμενου: Μαριέττα Σαββάνη
Μίμης Χαντρινός: Γιώργος Βούτος
Πέτρος Αθάνατος: Απόστολος Πελεκάνος
Ερωμένη Κόντε Α. Οφιομάχου: Ελένη Κοκκίδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu