Ποια βιταμίνη αυξάνει περισσότερο το προσδόκιμο επιβίωσης;


Ποιά είναι ίσως η σημαντικότερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε βέλτιστη υγεία με φυσικό τρόπο;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου.

Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μιλάνου, Ιταλία, και την Διεθνή Εταιρεία για την Έρευνα στον Καρκίνο στη Λυών, Γαλλία, ανασκόπησαν 18 έρευνες που περιελάμβαναν πάνω από 57.000 άτομα.
Tα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν μικρότερη συνολική θνησιμότητα από όσους δεν λάμβαναν βιταμίνη D.
Επιπλέον, τα άτομα που ελάμβαναν επιπλέον D είχαν 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους από αυτούς που δεν έπαιρναν.
Λόγω του ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όπως συμβαίνει στον καρκίνο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Η βιταμίνη D βοηθάει επίσης το σώμα στο να προσλαμβάνει ασβέστιο για την καλή υγεία των οστών.

Που βρίσκουμε τη βιταμίνη D Το δέρμα μας μπορεί να παράγει από μόνο του την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D με μια μικρή έκθεση στον ήλιο καθημερινά.
Ενώ οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν τονιστεί σε μεγάλο βαθμό, τα οφέλη από αυτήν έχουν υποτιμηθεί.
10-15 λεπτά έκθεσης την ημέρα, του 40% της επιφάνειας του σώματος, στον ήλιο αυξάνουν τα επίπεδα της D στο αίμα και είναι ο καλύτερος τρόπος να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο καρκίνος του δέρματος αυξάνεται όταν προκαλείται έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Οπότε μια σύντομη έκθεση μπορεί να μας δώσει όλα τα οφέλη χωρίς τους κινδύνους.
Βέβαια κατά τους χειμερινούς μήνες που είναι δύσκολο να εκτεθεί κανείς στον ήλιο και μειώνεται η ηλιοφάνεια (είναι και ένας από τους λόγους που αυξάνονται τα κρούσματα ιώσεων), τότε η συμπλήρωση με βιταμίνη D είναι καλή εναλλακτική.
Η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο προκαλεί 600.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο
Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD), αναφέρουν ότι αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα του πληθυσμού παγκόσμια ήταν υψηλότερα, 600.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.
Ακόμη και πέραν του καρκίνου, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να προλάβουν νοσήματα που παίρνουν τη ζωή σε 1.000.000 περίπου ανθρώπους κάθε χρόνο!
Τα νοσήματα που φαίνεται να επηρεάζει θετικά η βιταμίνη D περιλαμβάνουν:
· Καρδιολογικά νοσήματα
· Καρκίνο
· Διαβήτη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
· Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
· Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
· Οστεοπόρωση
Θα πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς δύο πράγματα ζωτικής σημασίας:
· Είναι δυνατόν να προκληθεί υπερδοσολογία της βιταμίνης D, αν και πολύ σπάνιο, γι’ αυτό θα πρέπει να μετρούνται τα επίπεδα D στο αίμα
· Μόνο η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη), η μορφή που ανευρίσκεται φυσικά στις τροφές όπως τα αυγά, το κρέας, το ζωικό λίπος, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια είναι κατάλληλη για συπλήρωση της διατροφής. Να μην χρησιμοποιείτε την κατά πολύ κατώτερη βιταμίνη D2.
Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D;
Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι 60-100 ng/ml
Μπορείτε να βρείτε ποια είναι τα επίπεδα σας ζητώντας από τον γιατρό σας μια εξέταση αίματος που ονομάζεται 25(ΟΗ)D. (Σημειωτέον ότι υπάρχουν δύο τύποι μετρήσεων της βιταμίνης D, αυτό είναι το επιθυμητό.)
Το θέμα της βιταμίνης D και τα οφέλη για την υγεία είναι τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον. Είναι σύμφωνα με πολλούς ερευνητές ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία του.
Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάμε από μια υγιή κατάσταση, πρέπει να κατανοήσουμε, ότι δεν προκύπτει ξαφνικά η νόσος. Δεν αρρωσταίνει κανείς ξαφνικά ενώ είναι υγιής. Χρειάζονται χρόνια και πολύ "προσπάθεια" για να καταστρέψει κανείς την υγεία του.
Πρόκειται για μια βαθμιδωτή επιδείνωση και επιβάρυνση της υγείας μας από παράγοντες που μας απομακρύνουν από το φυσιολογικό.
Για να αποκαταστήσουμε την φυσική μας υγεία θα πρέπει και πάλι βαθμιδωτά να επανεισάγουμε το φυσιολογικό. Αυτή η κατάσταση φυσικής υγείας είναι ο στόχος.

Το καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά χρόνια για να ανταποκριθεί το σώμα μας, λίγοι μήνες συνήθως είναι αρκετοί.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Παν/μίου Uni. Na, Federico II
Μέλοςτων International Academy of
Detoxification Specialists &
American Holistic Medical Association

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu