Αυτόματοι λέβητες με pellets. ( bye-bye πετρέλαιο ; )


Αυτόματοι μαντεμένιοι καυστήρες καλοριφέρ με καύσιμο υλικό το οικολογικό βιοκαύσιμο pellet (συμπιεσμένο πριονίδι). Διαθέτουν μεγάλη θερμική απόδοση 82- 87% και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Η αυτονομία καύσης φθάνει εώς 1000 ώρες.
Το καύσιμο υλικό (pellets) είναι αποθηκευμένο σε μία δεξαμενή και οδηγείται αυτόματα (ανάλογα με την επιλεγμένη ταχύτητα και ποσότητα) στο χώρο καύσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή κάθε φορά θερμοκρασία.
Το άναμμα του λέβητα μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Το ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου επιτρέπει τον έλεγχο της λειτουργίας της μονάδας, έτσι ώστε να συνδυάζεται η επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας με την ελάχιστη κατανάλωση καύσιμης ύλης.

Οι σύγχρονοι λέβητες ξύλου δεν παράγουν ορατό καπνό και οι εκπομπές τους είναι πολύ χαμηλές. Το βασικό πλεονέκτημα των εφαρμογών βιομάζας, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο), πέραν του ανανεώσιμου χαρακτήρα τους, είναι πως είναι «ουδέτερες» ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δε συμβάλλουν δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση της βιομάζας «ισοσκελίζονται» από ισοδύναμες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφήθηκαν από τα φυτά στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι λέβητες ξύλου pellet μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη πέρα από το βιοκαύσιμο pellet και οποιοδήποτε στερεό καύσιμο υλικό κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Εκτός από λέβητες καλοριφέρ νερού, υπάρχουν και αερολέβητες ξύλου pellets οι οποίοι θερμαίνουν αέρα.
Αναρτήθηκε από tro(ma)ktikos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο