Η επαναγορά του ελληνικού χρέους επί τάπητος

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011


Η επαναγορά του ελληνικού χρέους επί τάπητοςΜία σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών της αρχικής γαλλικής πρότασης και επιλογών που αφορούν στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στο...
τραπέζι των συζητήσεων που έχουν σήμερα στο Παρίσι εκπρόσωποι των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, στο πρακτορείο Bloomberg.
Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανότερο να επιτύχει, αν συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο για την απόσυρση του ελληνικού χρέους μέσω οργανωμένων επαναγορών του. Ένα ταμείο επαναγοράς με κεφάλαια, για παράδειγμα, 50 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της κατά 20%, είπε ο Αμερικανός επικεφαλής του IIF, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 400 από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες στον κόσμο.
Στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 20 τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, σύμφωνα με το IIF, που είναι και ο διοργανωτής της συνάντησης.
Ο κ. Νταλάρα πρόσθεσε ότι η επαναγορά του χρέους θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, αν ήταν εμπροσθοβαρής, επειδή το χρέος θα μπορούσε να αγορασθεί πιο φθηνά και σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
"Αν βάλετε το πρόγραμμα επαναγοράς μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα σχεδιάζει να έχει από το 2014 και μετά, θα αρχίσετε να βλέπετε ένα πολύ περισσότερο διαχειρίσιμο προφίλ του ελληνικού χρέους από το 2016", δήλωσε ο Αμερικανός επικεφαλής του IIF.
Σε σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ο κ. Νταλάρα είπε ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή για να μην υποβαθμισθεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, καθώς πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Το ίδιο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις ανώνυμου Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ότι η Γερμανία αναβιώνει την πρόταση που είχε κάνει πριν από ένα μήνα για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα.
Η πρόταση είχε απορριφθεί, καθώς η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε χρεοκοπία από τους οίκους, αλλά επανέρχεται μετά την προειδοποίηση από τους οίκους ότι και η γαλλική πρόταση θα οδηγούσε επίσης σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η υποβάθμιση στην κατηγορία της χρεοκοπίας θα ήταν σύντομη στην περίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων των ιδιωτών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu