Χρεοκοπία και φιλελεύθερα παράσιτα


Είναι βασικό ερώτημα πως βρέθηκαν οι τίτλοι του δημοσίου χρέους της Ελληνικής οικονομίας στα χέρια ξένων ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών παγκοσμίων οργανισμών στις λεγόμενες ‘αγορές’.Αυτό συνέβη σταδιακά όταν οι Έλληνες ιθύνοντες πολιτικοί και άλλοι διοικητικοί παράγοντες ξεπούλησαν το δημόσιο χρέος στις παγκόσμιες ‘αγορές’. Όταν οι πολιτικοί μας πραγματοποιούσαν -υποτίθεται- την λεγόμενη ευρωπαϊκή σύγκλιση της χώρας, και όταν μας προπαγάνδιζαν όλα τα περί ισχυρής οικονομίας ενώ με το άλλο χέρι (σε συνεργασία με τους διεθνείς τοκογλύφους) ‘απελευθέρωναν’ το δημόσιο χρέος προς τις ‘αγορές’.

Έτσι το χρέος έπαψε να είναι εθνική υπόθεση. Σταμάτησε να καλύπτεται από την παραδοσιακή εθνική ιδιωτική αποταμίευση, μέσω των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου, όπως μέχρι τότε συνέβαινε. Έτσι και το δημόσιο χρέος ‘εκσυγχρονίστηκε’.

Ακόμη, με το τότε μεγάλο κόλπο του χρηματιστηρίου το μεγάλο μέρος της εγχώριας αποταμίευσης έκανε φτερά για το εξωτερικό. Τότε ζούσαμε σχετικά καλά αλλά οι διεθνείς ‘αγορές’ ακόμη καλύτερα.

Αλλά τότε ‘κάποιοι’ (εκ των περίφημων ‘οίκων’) που ήξεραν καλά τα πράγματα αυτόματα πόνταραν στην σίγουρη χρεοκοπία της Εθνικής μας οικονομίας. Και από αυτό το βέβαιο γεγονός άρχιζαν να κερδοσκοπούν αυτή την φορά στοιχηματίζοντας την βέβαιη χρεοκοπία μας. Και μάλιστα αυτοί οι ‘τζογαδόροι’ δεν διέθεταν καν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου (εδώ είναι αυτό που λέμε καζινο-καπιταλισμός). Έτσι απλά δημιούργησαν τα λεγόμενα ‘γυμνά’ CDS.

Το κράτος είχε παραδώσει τα περιουσιακά του θέματα σε ξένα χέρια. Να γιατί οι πολιτικοί μας έχουν τεράστια ευθύνη. Και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε που το κατάλαβαν. Οι διεθνείς κερδοσκόποι ( τα διάφορα funds, πχ το Eaton Vance Global) προεξόφλησαν αμέσως και με βεβαιότητα την επερχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Πόνταραν σε κερδοσκοπία αγοράζοντας CDS, δηλ. ασφάλειες οι οποίες ενεργοποιούνται όταν υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής χρέους. Το γεγονός ήταν βέβαιο. Μην ξεχνάμε ότι η Goldman Sachs κατείχε όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, αφού ο Αλογοσκούφης την προσέλαβε σαν ‘σύμβουλο’ του Ελληνικού κράτους και συνεπώς της παρέδωσε ολόκληρο τον χάρτη των δημοσιονομικών στοιχείων και των δυνατοτήτων της χώρας.

Σε 5 χρόνια οι κερδοσκόποι υπερ-δεκαπλασίασαν την επένδυσή τους χρησιμοποιώντας το Ελληνικό χρέος ως πηγή τεραστίων κερδών. ‘Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί ..’, όπως λέει και το σχετικό άσμα.

Σήμερα εμείς ξυπνήσαμε βλέποντας μπροστά μας έναν απροσδόκητο εφιάλτη. Μια νεοφιλελεύθερη κόλαση που δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Ψαχνόμαστε και ξαναψαχνόμαστε που κάναμε σφάλμα. Και ενώ αυτά συμβαίνουν βλέπουμε τους εγχώριους ‘γερμανοτσολιάδες’ να προπαγανδίζουν κατά ριπάς με επιχειρήματα των οποίων ο κύριο στόχος τους είναι, να ενοχοποιήσουν την Ελληνική κοινωνία και να διαρρήξουν τον στοιχειώδη κοινωνικό ιστό που έχουμε. Όπως αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στους ραντιέριδες και σε άλλες υποθέσεις κερδοσκοπίας και διαπλοκής που είναι και οι κύριες αιτίες της χρεοκοπίας. Οι όποιες φιλελεύθερες επιλογές εξαθλίωσης παρουσιάζονται ως ‘αναγκαίες’ και για την ταμπακιέρα των τοκογλύφων και των συνεργατών τους τσιμουδιά.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu