Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, επιβεβαιώνει κοινωνιολογική έρευνα


05/12/08 19:21 in.gr
Ο ιός της ευτυχίας
Τα Νέα
Η ευτυχία εξαπλώνεται σε κοινωνικά δίκτυα
Λονδίνο

Η ερευνητική ομάδα που έδειξε με προηγούμενες μελέτες της ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα εξαπλώνονται σε κοινωνικά δίκτυα διαπιστώνει τώρα ότι και η ευτυχία είναι μεταδοτική: όσο περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους γνωρίζει κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθει και ο ίδιος ευτυχής.

Το φαινόμενο δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι προτιμούν να σχετίζονται με άλλους ευτυχισμένους ανθρώπους, διευκρινίζει ο Νικόλας Χριστάκης, καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί κανείς να αυξήσει την ικανοποίησή του από τη ζωή συνάπτοντας δεσμούς με ευτυχισμένα άτομα, τονίζει. «Κάθε επιπλέον ευτυχισμένο πρόσωπο σε κάνει ευτυχέστερο» δηλώνει ο Χριστάκης στο Reuters.

Επισημαίνει ακόμα ότι η δυστυχία είναι ευτυχώς λιγότερο μεταδοτική από την ευτυχία.

Δίκτυα ευτυχίας

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο British Medical Journal, βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 5.000 άτομα, όλοι τους παιδιά εθελοντών που συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα για θέματα καρδιακής υγείας που ξεκίνησε το 1948.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια πληθώρα στοιχείων για τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία ανήκαν οι εθελοντές και παράλληλα εκτίμησαν τα επίπεδα ευτυχίας τους με ένα ερωτηματολόγιο.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι με τις περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις -σύζυγο, φίλους, συγγενείς, γείτονες- έτειναν να είναι οι ευτυχέστεροι. Έδειξε ακόμα ότι δεν είναι μόνο οι άμεσοι γνωστοί μας, αλλά και οι γνωστοί των γνωστών και ούτω καθεξής:

«Αν μια κοινωνική γνωριμία είναι ευτυχισμένη, αυξάνει την πιθανότητα να είσαι και εσύ ευτυχισμένος κατά 15%» αναφέρει ο Τζέιμς Φάουλερ, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αν ο φίλος ενός φίλου, ή ο φίλος του συζύγου ή του αδελφού, είναι ευτυχισμένος, αυξάνει τις πιθανότητες [ευτυχίας] κατά 10%» συνεχίζει. Ένας ευτυχισμένος φίλος τρίτου βαθμού -ο φίλος του φίλου του φίλου- αυξάνει την πιθανότητα ευτυχίας κατά 6%.

Η επίδραση των δυστυχισμένων φίλων είναι περιέργως αρκετά ασθενέστερη. «Κάθε επιπλέον δυστυχής φίλος [πρώτου βαθμού] αυξάνει την πιθανότητα να είσαι και εσύ δυστυχισμένος μόνο κατά 7%» αντί για 15%, επισημαίνει ο Δρ Φάουλερ.

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία του κοινωνικού περίγυρου στα επίπεδα ευτυχίας, ο Δρ Χριστάκης συνδέει τη νέα μελέτη με έρευνα του 1984, η οποία έδειχνε ότι το να κερδίσει κανείς 5.000 δολάρια αυξάνει τις πιθανότητές του να γίνει ευτυχέστερος κατά μόλις 2%.

Από αυτή την άποψη, «ένας ευτυχισμένος φίλος αξίζει 20.000 δολάρια» συμπεραίνει.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu