CorfuTimes - Χορωδία Κέρκυρας "Μια βραδιά μ' Αστέρια " 2009 Νότες Αισιοδοξίας

SOLIST
Δημήτρης Καβράκος (μπάσος)
Χρισόφορος Σταμπόγλης (μπάσος)
Τζίνα Πούλου (σοπράνο)
Γιάννης Χριστόφορος (τενόρος)
Παντελής Κοντός (Βαρύτονος )

Με την ευγενική συμμετοχή της Ντόρις Σπίνουλα
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα της Οπερας των Τιράνων & η Χορωδία Κέρκυρας
πιανίστα η Αγγελική Κατωπόδη - Σπίνουλα
Διευθυντής Χορωδίας Λευτέρης Σπίνουλας
Διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς





Χορωδία Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1980, από φιλόμουσους και φωνητικά ταλαντούχους Κερκυραίους, με σκοπό την άνοδο της Χορωδιακής τέχνης και την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης του νησιού μας.
Η άνοδος και η πρόοδος του χορωδιακού αυτού συγκροτήματος εκτιμήθηκε από τους ανθρώπους της μουσικής τέχνης και από τότε άρχισε να καλείται σε εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ της Ελλάδας (Αθηνών – Κεφαλληνίας – Ζακύνθου – Βόλου – Λάρισας – Κορίνθου – Πάτρας – Πρέβεζας) καθώς επίσης στο 18ο φεστιβάλ ΟΤΕ Θεσσαλονίκης το 2003 και στο 20ο το 2005. Έχει δώσει συναυλίες στη Λευκάδα – Χαλκίδα – Αγρίνιο – Ρόδο – Ιωάννινα – Καστοριά – Φλώρινα κ.α.. Στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών, έδωσε συναυλίες στην Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Μάλτα και Κύπρο.
Έχει συμπράξει με Σολίστ της Όπερας της Βιέννης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών στην εκτέλεση κλασικών έργων σε Βραδιές Όπερας που οργανώνονται στην Κέρκυρα.
Το 1986 εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Χορωδιακό διαγωνισμό του Λανγκόλεν της Ουαλίας πήρε την 3η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 22 επιλεγμένων ανδρικών Χορωδιών. Τον Οκτώβριο του 1988 και στα πλαίσια του διαλόγου για την ένωση των δύο εκκλησιών, Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής, έδωσε συναυλία ενώπιον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Η’ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Το 1990 σε συνεργασία με την Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1) παρουσίασε σε επετειακή εκπομπή της τηλεόρασης, τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» σε μουσική του Κερκυραίου συνθέτη Νικολάου Μάντζαρου και σε στοίχους Διονύσιου Σολομού, στην πρωτότυπη του έκδοση.
Την ίδια χρονιά ηχογραφεί και κυκλοφορεί δίσκο με επιτυχίες Ελλήνων συνθετών σε ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας προς τιμή του Κερκυραίου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κατσαρού.
Το 1995 εκπροσώπησε την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία στην 1η συνάντηση χορωδιών των Μελών της Ε.Ο.Κ στο Άμερσφουρτ της Ολλανδίας.
Τον Αύγουστο του 2000 στα πλαίσια καλλιτεχνικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε συναυλία στη Santa Severina της Νότιας Ιταλίας με έργα θρησκευτικού περιεχομένου. Στο βυζαντινό παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού της ομώνυμης πόλης τέλεσε Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία ύστερα από 900 χρόνια από την τελευταία φορά που τελέσθηκε παρόμοια Λειτουργία στο μέρος αυτό (11ος αιώνας).
Το Νοέμβριο του 2000 ύστερα από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α έδωσα συναυλίες στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.
Τον Ιούνιο του 2001 στη γιορτή για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της η Χορωδία προσκάλεσε την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης και χάρισαν στο κοινό της Κέρκυρας μια βραδιά VERDI.
Μετά ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2002 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Sliven Βουλγαρίας και σολίστ από Ιταλία και από την Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε με μεγάλη επιτυχία την Όπερα «Κουρέα της Σεβίλλης» του GioacchinoRossini.
Τον Μάρτιο του 2003 σε συνεργασία με την Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας (μικτή) και με το μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κέρκυρας ανέβασαν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί». Το έργο αυτό παρουσιάσθηκε και στη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2003 που έγινε στην Κέρκυρα.
Τον Ιανουάριο του 2005 ύστερα από πρόσκληση του MDA ΕΛΛΑΣ εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συναυλία αγάπης για την ενίσχυση του παραπάνω Συλλόγου που ασχολείται με την ενίσχυση των ατόμων που πάσχουν νευρομυϊκες παθήσεις.
Τον Δεκέμβριο 2005 συμμετείχε στην προσπάθεια του Δήμου Κερκυραίων να συσφίξει τις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις του με πόλεις της Κάτω Ιταλίας και έδωσε συναυλίες σε πόλεις της MagnaGrecia.
Τον Μάρτιο 2006 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και το Δήμο Κερκυραίων έδωσε συναυλίες στην Βαλέτα στο πλαίσιο ανάπτυξης των σχέσεων με την Δημοκρατία της Μάλτας.
Στο ρεπερτόριο της Χορωδίας Κέρκυρας περιλαμβάνονται έργα προκλασσικής, κλασσικής και σύγχρονης μουσικής καθώς και η Θεία Λειτουργία (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) των: Νικολάου Μαντζάρου, Θεμιστοκλή Πολυκράτη, Αριστοτέλη Μοναστηριώτη, Ιωάννη Σακελλαρίδη και άλλων.
Διευθυντής της Χορωδίας είναι ο Λευτέρης Σπίνουλας, διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με 1ο βραβείο στην φωνητική, την μελοδραματική και την διεύθυνση χορωδίας, και επί σειρά ετών σκηνοθέτης στη Εθνική Λυρική Σκηνή. Παράλληλα έχει διατελέσει διευθυντής της 60μελούς μικτής Χορωδίας της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και καθηγητής του κλασσικού τραγουδιού στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο Αθηνών.
Εκγυμνάστρια και πιανίστας της Χορωδίας είναι η κα. Λίνα Κατωπόδη – Σπίνουλα, διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Επίσης έχει διατελέσει εκγυμνάστρια και πιανίστα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, και καθηγήτρια πιάνου στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Χορωδία Κέρκυρας νοιώθει υπερήφανη για την ανιδιοτελή συμβολή της στην καλλιέργεια της μουσικής στον τόπο μας. Έτσι, συνεχίζοντας με ενθουσιασμό τις προσπάθειες της, ελπίζει ότι θα είναι πάντα σε θέση να παρουσιάζει το υψηλής στάθμης ρεπερτόριο της και να τιμά τόσο την Κέρκυρα με την πλούσια μουσική παράδοση σε κάθε εμφάνισή της στην Ελλάδα, όσο και την Πατρίδα μας με τις συχνές παρουσίες της σε πόλεις του Εξωτερικού. Εκεί εκτός από το υψηλό καλλιτεχνικό της επίπεδο παρουσιάζει και την ευγενική, αυθόρμητη και φιλική διάθεση των Χορωδών της, δημιουργώντας ένα κλίμα ψυχικής ευφορίας, που τόσο πολύ λείπει σήμερα από τη ζωή μας.
------------------------------------------------------------------------------------------
Συμφωνική Ορχήστρα της Οπερας των Τιράνων.
Η συμφωνική ορχήστρα της Αλβανίας δημιουργήθηκε το 1951 σαν Φιλαρμονική ορχήστρα Αλβανίας και από το 1953 αποτελεί μέρος του Εθνικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου.Στο ρεπερτόριο της έχει 70 κομμάτια όπερας και μπαλέτου του εθνικού και διεθνούς ρεπερτορίου αλλά και δεκάδες φωνητικά,συμφωνικά και ορχηστρικά κομμάτια. Εχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία και έχει οργανώσει περιοδίες σε πολλές χώρες, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία. Στην Κέρκυρα έπαιξε το 1982,1983,1986. Διευθυντής ορχήστρας είναι ο Edmond Doko.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu