«Πράσινο» για φωτοβολταϊκά στις στέγες



«Πράσινο» για φωτοβολταϊκά στις στέγες
Καθορίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι όροι εγκατάστασής τους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10 ΚW στις ταράτσες και τις στέγες των κτιρίων αλλά και σε αγροτεμάχια (ισχύος μεγαλύτερης και από 150 ΚW) δόθηκε και τυπικά χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στα κτίρια, αλλά και την απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ξεκαθαρίζονται έτσι οι πολεοδομικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μικρής ισχύος φωτοβολταϊκών στις στέγες και τις ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ, η οποία θα αγοράζει το ρεύμα στην τιμή των 55 λεπτών ανά κιλοβατώρα, θα απαιτείται η προσκόμιση των σχεδίων του κτιρίου (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης) θεωρημένων από την Πολεοδομία και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία της περιοχής για την οποία αρκεί μία εβδομάδα.

Όσον αφορά τις στέγες και ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων, στην απόφαση ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των συστημάτων πάνω στα δώματα απόληξης των κλιμακοστασίων ή ανελκυστήρων, ενώ καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα απόστασής τους από τις άκρες των κτιρίων για αισθητικούς και άλλους λόγους ασφαλείας.

Περιοχές εκτός σχεδίου
Ειδικά για τις εκτός σχεδίου περιοχές, από το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δεν αφορά κτίρια αλλά οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Παράγοντες της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν, κάποιοι που έχουν αυθαίρετα να δουν το μέτρο ως έναν πλάγιο τρόπο προκειμένου να αποκτήσουν ρεύμα. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο ξεκαθάριζαν χθες ότι χωρίς την άδεια από την Πολεοδομία δεν μπορεί κανένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ- και αυτή είναι η δικλίδα ασφαλείας για να μην έχουν ηλεκτροδότηση τα αυθαίρετα κτίσματα, έστω και με φωτοβολταϊκά.

Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και πάνω από 150 ΚW. Ειδικότερα:

● Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 ΚW δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Χρειάζεται όμως έγκριση από την Πολεοδομία για εργασίες μικρής κλίμακας.

● Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 έως 150 ΚW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Και εδώ χρειάζεται η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.

● Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ από 150 ΚW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται έπειτα από αίτηση στην Πολεοδομία. Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ
θα απαιτούνται σχέδια του κτιρίου θεωρημένα από Πολεοδομία και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας

πηγή .τα Νέα Online
----------------------------------------------------------------------
Διευκρινίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια έδωσε την Πέμπτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, έπειτα από την ανακοίνωση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης μία ημέρα νωρίτερα.

«Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κτίρια δεν θα χρειάζεται άδεια της Πολεοδομίας, ούτε έγκριση από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, αλλά μόνο έγκριση έναρξης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

«Η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εκδοθεί αυθημερόν».

«Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα τα κτίρια σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές [...] Δεν απαιτεί φορολογικές κρατήσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος αδειοδότησης»

Οι προϋποθέσεις για τους όρους εγκατάστασης αφορούν στις ανάγκες αισθητικής, στο ποσοστό κάλυψης και σε θέματα μόνωσης.

Τους όρους αυτούς θα προσδιορίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως προβλέπει το άρθρο 5 της κοινής υπουργικής απόφασης.

Με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνω σε απολήξεις κλιμακοστασίων, σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια, εκτός και εάν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης, που διέπουν τους οικισμούς και τα κτίρια αυτά.

Newsroom ΔΟΛ
----------------------------------------------------------------
Υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Ηπειρωτικό Σύστημα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά σε συνέχεια της ψήφισης του Ν. 3734/2009 που προέβλεψε τη δημιουργία προγράμματος για την εύκολη, γρήγορη και αποδοτική λειτουργία μικρών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων,

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της χώρας, η στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης διασποράς των ΦΒΣ, η αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης ενέργειας που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων, η συμμετοχή των πολιτών στην “πράσινη” ανάπτυξη, η ανανέωση του ενδιαφέροντος της αγοράς και η συνδρομή στην επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο βδομάδες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Κ. Μουσουρούλη, το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2009, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, με ευνοϊκά κίνητρα και απλές διαδικασίες, ως εξής:

-Παρέχεται σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 €/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του ΔΤΚ ή στο 140% της Μέσης ΟΤΣ). Από 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία.

-Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο Δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού.

-Οι διαδικασίες για τον πολίτη - παραγωγό - καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών Υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ΗΕ.

-Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση ΥΠΑΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

-Δεν υπάρχει καμία Φορολογική ή ασφαλιστική Υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος).

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ οι όροι εγκατάστασης θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu