Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κερκύρας και Περιφερειάρχες









Οι Σύλλογοι έλαβαν την πρωτοβουλία και έθεσαν ερωτήματα προς τους υποψηφίους Δημάρχους της Κέρκυρας και Περιφερειάρχες, με στόχο την προεκλογική τους δέσμευση σε θέματα πολιτισμού . Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, η Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση, ο Λαοδάμας, και η Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας

Τα ερωτήματα αφορούν την πολιτική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν αν εκλεγούν στο θεσμικό θέμα της σύστασης των επιτροπών διαβούλευσης που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, την ίδρυση ενός πολιτιστικού κέντρου στην πόλη, τα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων των φορέων του πολιτισμού, τη μοριοδότηση των φορέων με βάση τη δραστηριότητα τους και την καθιέρωση ενιαίου συστήματος προβολής των εκδηλώσεων.

Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:
1) Στη Δημοτική (Περιφερειακή) Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου (Περιφέρειας) προβλέπεται η συμμετοχή φορέων. Εμείς, ως Σύλλογοι Πολιτισμού με πολυετή δραστηριοποίηση, αιτούμεθα η συμμετοχή μας να πραγματοποιηθεί με πρόσωπα που θα προτείνουμε οι ίδιοι. Κατά πόσο συναινείτε σ’ αυτό και γενικά πώς εννοείτε τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών σ’ αυτό το νέο θεσμό;

2) Υπάρχει στα σχέδιά σας η ίδρυση πολιτιστικού κέντρου και η διάθεση χώρων και αιθουσών ιδιοκτησίας του Δήμου (Περιφέρειας) για πολιτιστικούς σκοπούς;

3) Με βάση ποια φιλοσοφία και ποιες προτεραιότητες θα καταρτίσετε τον προϋπολογισμό σας στον τομέα του πολιτισμού;

4) Θα κρατήσετε πρωτόκολλο μοριοδότησης των πολιτιστικών φορέων με βάση τη δραστηριότητά τους;

5) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην καθιέρωση ενιαίου συστήματος ενημέρωσης και προβολής των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο;

6) Εξ αιτίας της λεγόμενης οικονομικής κρίσης ο πολιτισμός μετατρέπεται σε φτωχό συγγενή. Ποιες εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης του πολιτισμού προτίθεσθε να εφαρμόσετε και με ποια μέσα θα πραγματοποιήσετε αυτό και από ποιες πηγές εσόδων;

7) Γενικά, ποια θα είναι η πολιτική σας στο θέμα του πολιτισμού (πχ υποδομές) για Συλλόγους – Σωματεία - Λέσχες κλπ. αλλά και τη δημοτική – δημόσια θέατρο, αρχαιότητες, μνημεία, κτήρια κλπ;

Οι απαντήσεις ειναι οι ακόλουθες:
------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣ

Τα Σωματεία Πολιτισμού
Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση
Λαοδάμας
Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας

Ο πολιτισμός ήταν πάντα, δυστυχώς, ο φτωχός συγγενής και βέβαια τώρα με την οικονομική κρίση τα πράγματα χειροτέρευσαν κατά πολύ. Εδώ και πολλά χρόνια, στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους τα ποσά που εγγράφονται για τον πολιτισμό δεν ξεπερνούν το 0,3% του ΑΕΠ.
Εμείς, είτε σαν η νέα δημοτική αρχή Κέρκυρας, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θα αγωνιστούμε μέσα από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, να βοηθήσουμε - αξιοκρατικά πάντα ενεργούντες – τα πολιτιστικά σωματεία του Δήμου μας.
Η αξιολόγηση των πολιτιστικών φορέων θα γίνεται, βέβαια,
ανάλογα με τη δραστηριότητα του κάθε σωματείου και την
ποιότητα των εκδηλώσεών τους. Είναι βέβαιο ότι με τα ίδια
κριτήρια θα κληθούν να μετάσχουν πολιτιστικοί φορείς στη
Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου.
Να είστε βέβαιοι ότι ο πολιτισμός μαζί με την κοινωνική
πολιτική θα είναι πάντα στις άμεσες προτεραιότητες μας.




Ευχαριστώ,

Χ. Χαραλάμπους
Υποψήφιος Δήμαρχος της
Λαϊκής Συσπείρωσης Κέρκυρας
----------------------------------------------------------------------------------

1 Νοεμβρίου 2010
Προς
Αστρονομική Εταιρία Κέρκυρας
Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση
Λαοδάμας
Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας

Θέμα: Απάντηση στην από 25/10/2010 επιστολή των ως άνω Φορέων

Αγαπητοί,

Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή σας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

Τα Ιόνια Νησιά, αποτελούν ένα σημαντικό νησιωτικό σύμπλεγμα και μια ξεχωριστή πολιτισμική και οικολογική ενότητα της Ελληνικής Επικράτειας. Υπήρξαν διαχρονικά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών στο Μεσογειακό και Νοτιοευρωπαϊκό χώρο. Το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ εκφράζει την πρόκληση του μέλλοντος για μια σύγχρονη ανάπτυξη των νησιών, με βασικό άξονα την συμμαχία για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης Επτανησιακής πολιτισμικής ταυτότητας, η οποία αναδεικνύοντας τον κοσμοπολιτισμό και την οικουμενικότητα της επτανησιακής παράδοσης, θα δώσει ταυτόχρονα έναυσμα στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις για καλλιτεχνική καινοτομία και σύγχρονη δραστηριοποίηση. Παράλληλα θα εστιάσουμε στην προώθηση του πολιτιστικής παραγωγής τόσο στα πλαίσια της ενδο-επτανησιακής επικοινωνίας όσο και σε σχέση με την δικτύωση των Ιονίων Νησιών με την Αδριατική και τη Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση μας για συμμετοχή στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε συλλόγους πολιτισμού και περιβάλλοντος κατά τρόπον αντιπροσωπευτικό. Ευχής έργον θα είναι το σύνολο των φορέων να συναποφασίσει από ποιους θα εκπροσωπηθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργάνου. Στο πρόγραμμα μας υπάρχει η μελέτη ίδρυσης Επτανησιακού Θεάτρου καθώς και η καταγραφή και αξιοποίηση χώρων και κτιρίων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση θα ακολουθεί διαδικασίες διαφάνειας και προτεραιότητας με βάση την ιστορική προσφορά, την καινοτομία, συμπεριλαμβάνοντας την ενίσχυση νέων πρωτοβουλιών.
Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι στο δημοσιοποιημένο πρόγραμμά μας για τον πολιτισμό αναγράφονται λεπτομερώς όλες μας οι προθέσεις για τα ιστορικά κέντρα, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το επτανησιακό τοπίο, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κίνηση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ηλίας Μπεριάτος
Υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
--------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ

Τα Σωματεία Πολιτισμού
Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση
Λαοδάμας
Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας



Εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τα έμπειρα πολιτιστικά σωματεία του τόπου, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά
Πάντα βέβαια και ανάλογα με την δραστηριότητα αλλά και την ποιότητα του κάθε σωματείου.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι κοινωνική πολιτική και πολιτισμός είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας.
Βάση της αξιολόγησης των πολιτιστικών φορέων και με τα κριτήρια που αναφέραμε θα κληθούν να μετάσχουν και πολιτιστικοί φορείς στην ομάδα Διαβούλευσης και αξιοποίησης προτάσεων που θα δημιουργήσουμε σε κάθε νησί.
Σκοπό έχουμε να καθιερώσουμε επτανησιακούς αγώνες λόγου και τέχνης καθώς επίσης να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό φορέα ανάπτυξης της τέχνης των Επτανήσων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε να υποστηρίξουμε και να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα της πολιτισμικής κληρονομιάς των νησιών μας στην οποία οφείλει πάρα πολλά η Ελλάδα.
Προτιθέμεθα να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό ώστε να αυξηθεί ο αριθμός αλλά κυρίως η ποιότητα των επισκεπτών των νησιών. Σε συνεργασία με τους συλλόγους και τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα εντάξουμε στη λειτουργία της Π.Ι.Ν. ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε την νέα πολιτιστική πολιτική των Ιονίων που θα είναι ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες ανάδειξης και διατήρησης της περιφέρεια μας. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος δίνει την λύση από την Κέρκυρα και πρέπει όλοι να αντιληφθούν την σπουδαία σημασία της Κέρκυρας και των υπολοίπων νησιών μας στην πρόοδο της ανάπτυξη και την ευημερία όλων μας

Με εκτίμηση
Γιώργος Καλούδης
----------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ

Τα Σωματεία Πολιτισμού

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση
Λαοδάμας
Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας


Φίλες και φίλοι

Μέσα από το πρόγραμμά μας ενισχύουμε τα πολιτιστικά μας σωματεία και δημιουργούμε γι αυτό ένα σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα ελέγχεται από τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό που συγκροτείται για το σκοπό αυτό.

Οι εκδηλώσεις μας θα οργανωθούν ενιαία.
Σε συνεργασία με τα σωματεία, χώροι που ανήκουν στο δήμο και μένουν ανεκμετάλλευτοι θα δοθούν για αξιοποίηση.

Αυτονόητη είναι η θέσπιση αντιδημαρχίας πολιτισμού, την οποία υπενθυμίζω ότι επί θητείας μου δημιούργησα.

Προχωράμε άμεσα, στη λειτουργία του φορέα διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, για να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα πλεονεκτήματα, από την ένταξή μας στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Να διεκδικήσουμε πόρους για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους υψηλού συμβολισμού και διεθνούς ακτινοβολίας όπως είναι τα ιστορικά μας φρούρια// το μνημείο της Ανουντσιατα// το κάστρο στο Γαρδίκι// το «Castello Bimbelli» και τα Βενετσιανικα ναυπηγεία.

Είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων.
Γιατί εμείς είμαστε το νέο, είμαστε το προοδευτικό, στην πράξη και όχι στα λόγια.
Και αυτό το έχουμε αποδείξει.


Με εκτίμηση
Κέρκυρα να ζεις
Γιάννης Τρεπεκλής
-------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Σπύρος Σπύρου: Να δημιουργηθεί ενιαίος οργανωτικός πολιτιστικός φορέας για όλα τα νησιά

Γνωρίζω, εκτιμώ και σέβομαι τα σωματεία που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, επιδεικνύοντας – ακόμη μια φορά – το ενδιαφέρον τους για τα κοινά.

Δε διαφωνώ με την πρόταση συμμετοχής προσώπων που εσείς θα κρίνετε ως ικανά στην επιτροπή, ωστόσο, έχω να επισημάνω τα εξής: Στα νησιά μας υπάρχουν πολλά σωματεία που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος. Το δύσκολο αλλά απαραίτητο – κατά τη γνώμη μου – είναι να συντονιστούν όλα αυτά τα σωματεία, να δημιουργήσουν, ίσως, έναν ενιαίο φορέα μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι προτάσεις για τα πρόσωπα, καθώς η συμμετοχή είναι συγκεκριμένη αριθμητικά και δεν θα είναι δυνατή η εκπροσώπηση όλων.
Τη συμμετοχή τη θεωρώ απαραίτητη για κατάθεση προτάσεων – που θα εκφράζουν περισσότερο κόσμο – δυναμική και ενεργητική στον τομέα της υλοποίησης των προτάσεων αυτών, κυρίως, σε ότι αφορά στα Επτάνησα, ως μια ενιαία περιφερειακή έκφραση που θα ενδυναμώνει το θεσμό, θα προάγει τον επτανησιακό πολιτισμό και θα προστατεύει το πολυποίκιλο περιβάλλον των νησιών.

Στέγαση πολιτιστικών σωματείων

Η στέγαση των σωματείων και των εκδηλώσεών τους, σε μια περιφέρεια νησιωτική, σε συνάρτηση με την πολιτική αποκέντρωσης, προϋποθέτει κατασκευή κέντρων πολιτισμού σε όλα τα νησιά. Ο προγραμματισμός απαιτεί συνεργασία με τους δήμους.

Φιλοσοφία για τον προϋπολογισμό

Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στο ότι, κατά βάση, η Ιόνιος Περιφέρεια στηρίζει την εσαεί ταυτότητά της στον ιδιότυπο επτανησιακό πολιτισμό και αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ταυτότητα και τη διακριτότητα από τις άλλες περιφέρειες, οφείλουμε να εμείνουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πρωτόκολλο

Το λογικό είναι να υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο.


Ενιαία πολιτική προβολής

Η συνένωση δυνάμεων, η ενιαία πολιτική ανήκει – υποχρεωτικά θα έλεγα – στις προτεραιότητες του συνδυασμού μας.
Η προβολή θα γίνεται στη βάση: Ιδιότυπος Επτανησιακός Πολιτισμός, με ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και εκδηλώσεων.
Ειδικότερα, προβολή σε περιόδους γιορτών, όπως Πάσχα στην Κέρκυρα, Καρναβάλι στη Ζάκυνθο, με τις ομιλίες και τη γκιόστρα, Γιορτές Λόγου και Τέχνης και Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας, Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς, Οδυσσειακό Κέντρο Ιθάκης, Παξοί – Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης κλπ. αλλά και σε ετήσια βάση μέσω διαδικτύου.

Πολιτισμός – Φτωχός συγγενής

Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το κονδύλι για τον πολιτισμό με το σύστημα των χορηγιών που θα γίνει με τρόπο οργανωμένο.

Οι θέσεις του συνδυασμού για τον Πολιτισμό


Ο πολιτισμός στα Ιόνια νησιά, ο ρόλος του στη συνοχή και την ανάπτυξη

Σκοπός μου δεν είναι να αναφερθώ στις μεγάλες στιγμές της πολιτιστικής δράσης στα Ιόνια Νησιά τους τελευταίους αιώνες, ούτε ασφαλώς να κάνω συγκρίσεις με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό που ίσως αξίζει να επιχειρήσουμε είναι να προσεγγίσουμε όχι τις επιμέρους προσωπικότητες που έδρασαν και δρουν στα Επτάνησα, αλλά τον ίδιο τον Ιόνιο χώρο ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ως περιβάλλον πολιτιστικής δραστηριότητας, σε συνάρτηση με το διαρκές αίτημα σχεδιασμού μιας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, στην οποία ως δυναμικός άξονας μπορεί να ενταχθεί και η πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο ιόνιος πολιτιστικός χώρος είναι ένας χώρος με πολλούς πόλους δράσης – ένας γαλαξίας με πολλά κέντρα, τα οποία μπορεί να επικοινωνούν και να γνωρίζονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν αυτόνομα στην πολιτιστική παραγωγή. Τα τέσσερα μεγάλα νησιά Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος είναι τέσσερις συγκοινωνούσες στην ουσία αυτόνομες πολιτιστικές μονάδες.
Αυτή η αυτονομία, η «αποκέντρωση» της πολιτιστικής δράσης δεν σημαίνει ασφαλώς απομόνωση, ούτε έλλειψη επικοινωνίας. Ούτε, ασφαλώς, σημαίνει έλλειψη συνοχής και διαμελισμό. Αυτό που παρατηρείται, αντίθετα, είναι ότι οι τοπικές ιδιαιτερότητες και η παράλληλη ανάπτυξή τους όχι μόνο δεν διχάζουν την ενότητα του πολιτιστικού χώρου των Ιονίων, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν την πολυμορφία, την πολυφωνία και σε τελική ανάλυση την πληρότητά του. Η σύνθεση των φαινομενικά αντίθετων μεταξύ τους στοιχείων, σύνθεση που δεν λειαίνει, δεν ομογενοποιεί τις ιδιαιτερότητες αλλά τις αναδεικνύει, είναι αυτή που προσδίδει τον επτανησιακό χώρο την ταυτότητά του.


Ο πολιτισμός στα Επτάνησα δεν μπορεί να είναι ούτε μια προσπάθεια στείρας διατήρησης ενός ένδοξου παρελθόντος, ούτε μια παραπληρωματική ατραξιόν μιας ανάπτυξης που είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στον τουρισμό. Ο πολιτισμός στα Επτάνησα της ανοικτότητας και της οικουμενικότητας οφείλει να είναι βασικός άξονας ανάπτυξης. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται απλά με κρατικές οικονομικές ενισχύσεις των πολιτιστικών φορέων, υπό τύπον ελεημοσύνης, ούτε μόνο με πλούσια και αξιόλογα καλοκαιρινά φεστιβάλ προς τέρψιν των τουριστών. Αυτό που θα πρέπει να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί είναι μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική πολιτισμού που θα ευνοεί την ανοικτότητα στο καινούριο, τις καινοτόμους δράσεις που από μόνες τους θα μπορούν να είναι όχι μόνο έξτρα προσφορές τουριστικών πακέτων αλλά αυτόνομοι πυλώνες ανάπτυξης και αειφορίας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς δράσης:
(α) Την επιστημονική έρευνα – με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στα ανώτατα Ιδρύματα των νησιών. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο που διαδραμάτισε για την πολιτιστική άνθηση των Επτανήσων η Ιόνιος Ακαδημία.

(β) την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το δυναμικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νησιά στους χώρους της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών, είναι αξιόλογο – η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει περισσότερο την καλλιτεχνική ζωή, όχι τόσο με την έννοια της οικονομικής στήριξης, όσο με τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επικοινωνία με τα νέα ρεύματα της τέχνης και θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Κι αυτό προϋποθέτει ένα διαφορετικό βλέμμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κοινωνία τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τον πολιτισμό.
(γ) την εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική διαδικασία ουσιαστικά είναι αυτή που διαπλάθει και κοινωνικοποιεί τις καινούριες γενιές. Η επαφή των νέων με τον τοπικό πολιτισμό στα προγράμματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πέρα από τον διδακτικό στόχο της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου πρέπει να έχει και έναν παιδαγωγικό στόχο που να ανταποκρίνεται σε ένα όραμα δημιουργικής αξιοποίησης από τους μαθητές του πολιτιστικού υλικού, ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων και των αντιθέσεών του – για να μπορέσει αυτή η γνωριμία με το παλιό να γεννήσει το καινούριο. Και εδώ η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι αρωγός – καθώς μάλιστα διαγράφεται αυξανόμενος ο ρόλος της πια τόσο στην εγκύκλια όσο και στη δια βίου εκπαίδευση.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να λειτουργεί με στρατηγική και όραμα, με πνεύμα συνεργασίας και ανοιχτούς ορίζοντες, στοχεύοντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το ιδανικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον: την κοινωνία, δηλαδή, που αξίζει στον πολιτισμό που κληρονομήσαμε, για να μπορέσουμε αυτόν τον πολιτισμό να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά και να τον παραδώσουμε καλύτερο σ’ εκείνους που τον χρωστάμε: στις επόμενες γενιές.

-----------------------------------------------------------------------------

Σημείωση μόλις λάβουμε και τις υπόλοιπες απαντήσεις θα αναρτηθούν άμεσα.
οι απαντήσεις αναρτήθηκαν με την σειρά απάντησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο