Economist: Αδιέξοδη η άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν την αδυναμία της Ελλάδας

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011


Για ακόμα μια φορά, το περιοδικό Economist, αντιτίθεται στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και αντιπροτείνει τη λύση της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης με μείωση των ελληνικών χρεών στο μισό του ΑΕΠ. Ο καιρός αυτή τη στιγμή
Το περιοδικό, σε άρθρο του για την...
ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε ως καταστροφικό και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, το ενδεχόμενο να κηρύξει η χώρα μας χρεοκοπία, να βγει από το ευρώ και να επαναφέρει τη δραχμή.

Από την άλλη, στο άρθρο σημειώνεται πως το σενάριο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης δεν πρόκειται να αποτελέσει σοκ για τις αγορές, οι οποίες από καιρό περιμένουν κάτι τέτοιο, ενώ και οι τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με πέρσι, για να απορροφήσουν τις απώλειες.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ακόμα και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και υιοθετήσει τις απαιτούμενες από την ΕΕ και το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια για κάποια χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνεται, θα υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική διαμάχη για το ποιους θεσμούς χρειάζεται η Ευρώπη.

"Η επιλογή αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να την αδράξουν όσο ακόμη μπορούν" αναφέρει το δημοσίευμα.

Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην άρνησης της πραγματικότητας που κατά τον Economist, επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Η "στρατηγική της άρνησης" των Ευρωπαίων να δεχθούν την αδυναμία της Ελλάδας δεν οδηγεί πουθενά, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι είναι λάθος για τρεις λόγους:

-Οι πολιτικές οξύτητες (Σύνταγμα, Γερμανοί ψηφοφόροι) που μπλοκάρουν την λύση της κρίσης του ευρώ γίνονται όλο και περισσότερο τοξικές.

-Οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα με χρέη γύρω στο 160% του ΑΕΠ της είναι αφερέγγυα και θα μείνουν μακριά της.

-Οι φόβοι μιας μόλυνσης πλέον μεγαλώνουν, αντί να υποχωρούν, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι εμπλέκουν ξανά και την Ισπανία και την Ιταλία σε κακά σενάρια

digitalcrete.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu