H Πρόταση των καινοτόμων επιχειρήσεων

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

H Πρόταση των καινοτόμων επιχειρήσεων, η άμεση δημοκρατία και η εξαγωγή μιας ελληνικής ... iDea στην Πορτογαλία

Αν τις τελευταίες ημέρες η ιδέα της άμεσης δημοκρατίας συζητιέται κυρίως στις πλατείες, μετά την αφύπνιση των Ελλήνων "Ιντιγνάδος"... μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Αθήνα είχε μια άλλη ιδέα: να τη μεταφέρει στο πεδίο της επιχειρηματικότητας.

Πώς; Μέσω της ίδρυσης ενός δικτύου τύπου "Facebook", όπου τα μέλη δεν θα είναι "φίλοι", αλλά συνεργάτες-συνέταιροι και συγκεκριμένα: εθελοντές μέντορες, επαγγελματίες ανάπτυξης επιχειρήσεων (business developers) και υποψήφιοι επιχειρηματίες με καλές ιδέες, αλλά χωρίς ρευστό. Άνθρωποι που, μελλοντικά, θα μπορούν να προέρχονται από όλη την Ευρώπη.

Το νέο δίκτυο, στην πραγματικότητα ένα σύστημα-πλαίσιο, με διπλή οντότητα (διαδικτυακή μέσω λογισμικού ERP και φυσική, μέσω γραφείων/επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων), φέρει το όνομα "iDea Framework".

Ο άνθρωπος πίσω απ' την ... iDea είναι ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ).

Μάλιστα, η πρότασή του κατατέθηκε ήδη, μέσω της ΟΕΣΥΝΕ, στη Γενική Διεύθυνση "Έρευνα και Καινοτομία" της Κομισιόν, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για την "Πράσινη Βίβλο 2020", με θέμα τη μελλοντική χρηματοδότηση έρευνας/καινοτομίας.

Εξάγοντας iDea στους Πορτογάλους

Η ιδέα του 43χρονου Βαγγέλη μπορεί να αναμένει το "πράσινο φως" από την ΕΕ, αλλά κάποιοι στην Πορτογαλία αποφάσισαν ήδη να την εφαρμόσουν. Πρόκειται για τον κρατικό οργανισμό καινοτομίας-
επιχειρηματικότητας νοτιοδυτικής Πορτογαλίας, Ινοβρέτζιο (Inovregio), ο οποίος δημιουργεί πόλη καινοτομίας-επιχειρηματικότητας στο Καρτάξο (Cartaxo).

Ο Inovregio υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί υπό τη σκέπη του εκπαιδευτικού συνδέσμου Αθηνών "Ο 'Ηφαιστος". Η ακαδημία έχει πρόεδρο τον νέο επιχειρηματία Ανδρέα Στεφανίδη, ο οποίος αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδος με το κίνημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, που ενώνει 103 χώρες παγκοσμίως.

Το πρωτόκολλο προβλέπει κοινές δράσεις σε θέματα καινοτομίας/επιχειρηματικότητας, ενώ σύντομα πρόκειται να μπουν οι υπογραφές σε δεύτερη σύμβαση, που συγκεκριμενοποιεί τις λεπτομέρειες εισαγωγής του iDea.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία; Όταν ένας Πορτογάλος επαγγελματίας ανάπτυξης επιχειρήσεων ή άλλως business developer είδε στο Διαδίκτυο το "λαμπάκι" μιας καινοτόμας ιδέας, που άναβε στην Αθήνα. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Πώς λειτουργεί το ... "iDeabook"

Εν αρχή ήσαν …οι μέντορες. Δηλαδή άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία και επιτυχίες στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, που θα αναλαμβάνουν εθελοντικά να αξιολογούν/καθοδηγούν/"διδάσκουν" τους υποψήφιους.

"Ήδη, το εγχείρημα έχει τη στήριξη του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ. Δηλαδή, αν προχωρήσει στην Ελλάδα, θα έχει εξαρχής 35 μέντορες", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης.

Θα ακολουθήσει η αναζήτηση business developers: όπως συμβαίνει στo "Facebook" θα καταθέτουν αιτήματα (requests) συνεργασίας. Πριν από την αποδοχή του αιτήματος, θα γίνεται πιστοποίηση δεξιοτήτων, ώστε να διαπιστώνεται αν όντως πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Στην Ελλάδα, απαραίτητοι θα ήταν περίπου 50 business developers, οι οποίοι θα έχουν μεν χαμηλές αποδοχές, αλλά θα μπορούν να αποκτούν μετοχικά μερίδια των νέων επιχειρήσεων.

Και στο τρίτο στάδιο, μέσω καμπάνιας προβολής του όλου εγχειρήματος, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των υποψήφιων επιχειρηματιών, που θα καταθέτουν ιδέες χωρίς περιορισμούς, με το iDea να καλύπτει μάλιστα το 50% του κόστους κατοχύρωσης "προκαταρκτικής πατέντας" της πρότασής τους!

Βασική προδιαγραφή επιλογής, θα είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός. Εφόσον μια ιδέα προκριθεί, ο επιχειρηματίας -που θα λάβει τις λεγόμενες χρηματοδοτήσεις προσποράς (pre-seed), σποράς (seed) και εκκίνησης (start-up)- θα εγκαθίσταται υποχρεωτικά σε "θερμοκοιτίδα", όπου θα υποστηρίζεται επί διετία-τριετία.

Ποιος πληρώνει;

Καλά όλα αυτά, αλλά από πού θα προέλθει το υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο, η χρηματοδότηση; Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσε να προέλθει, σύμφωνα με τον Βαγγέλη, αρχικά από συνδυασμό δημόσιων-ιδιωτικών κεφαλαίων, πχ, εξασφαλίζοντας 10 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας-Ανάπτυξης κι από δωρεές/χορηγίες.

"Δέκα εκατ. θα έφταναν για 160 απόπειρες έναρξης επιχείρησης, που θα κατέληγαν στη δημιουργία τουλάχιστον 30 καινοτόμων start-ups σε βάθος έξι-επτά ετών, ανακυκλώνοντας τα κεφάλαια", εξηγεί.

Τον ρωτήσαμε γιατί θεωρεί ότι το iDea θα λειτουργούσε καλύτερα από ένα venture capital (κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών). "Το μέσο venture capital (VC), που θα ελάμβανε 10 εκατ., θα είχε κόστος διαχείρισης κεφαλαίων 5%-7% και θα χρηματοδοτούσε επενδύσεις 1-1,5 εκατ. ευρώ έκαστη, γιατί μικρότερες δεν θα συνέφεραν. Θα χρηματοδοτούσε οκτώ επιχειρηματικές απόπειρες, με τα ίδια χρήματα που το iDea θα χρηματοδοτούσε 160", ισχυρίζεται.

Περί άμεσης δημοκρατίας

Πού βρίσκεται η άμεση δημοκρατία στο όλο εγχείρημα; "Αν το iDea αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος και αρχίσει να αποδίδει, οι πολίτες, που θα βλέπουν το θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία και την καθημερινότητα, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το πού θα πάνε τα λεφτά που ήδη πληρώνουν μέσω φορολογίας για την ανάπτυξη", σημειώνει.

Με άλλα λόγια, "μικρό μέρος των χρημάτων αυτών είναι αρκετό για να απαλειφθεί η ανάγκη ίδιας συμμετοχής του υποψήφιου επιχειρηματία στη χρηματοδότηση της ιδέας του, δίνοντας έτσι σε πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους, που δεν έχουν χρήματα, τη δυνατότητα να αναπτύξουν καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα".

Η πρόταση, υποστηρίζει, έχει κατατεθεί και στο Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Πέντρο, ο Μαρξ και ο Ανταμ Σμιθ

Αν η ανάπτυξη του iDea γινόταν δεκτή απ' την ΕΕ, αναφέρει ο Βαγγέλης, με 75 εκατ. ευρώ για τετραετή περίοδο εφαρμογής, θα μπορούσαν να στηριχθούν 100 start-ups, 300 seeds και 600 pre-seeds.

Στην Πορτογαλία, πάντως, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο "τεστ" του iDea, η αρχή θα γίνει με 5 εκατ., με "βάση" μια θερμοκοιτίδα 12-14 επιχειρήσεων στο Καρτάξο, όπου η Inovregio πρόκειται να δημιουργήσει πόλη καινοτομίας μηδενικών ρύπων.

Οι Πορτογάλοι εντόπισαν την iDea στο ...Διαδίκτυο. Μέσω του 36χρονου business developer Πέντρο Κοριέρα, ο οποίος συμμετέχοντας σε εξειδικευμένο φόρουμ συζήτησης, διάβασε τις απόψεις του Βαγγέλη και τού έγραψε ότι "η ιδέα του είναι σαν να έβαλε τον Μαρξ και τον Ανταμ Σμιθ να συνεργαστούν για το καλό όλων μας".

Έτσι, ο Βαγγέλης κι η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας ήρθαν σε επαφή με τον Inovregio, έχοντας τη στήριξη του Πορτογάλου βουλευτή Α. Γκαμέιρο και του Έλληνα συναδέλφου του, Γ.Χαραλαμπόπουλου.

Και κάποια στατιστικά

-Οι ετήσιες επενδύσεις VC και επιχειρηματικών "αγγέλων" ανέρχονται σε 5 δολ. κατά κεφαλήν στην ευρωζώνη, έναντι 100 δολ. στις ΗΠΑ και 250 στο Ισραήλ.

-Το 87% των start-ups, που συμμετείχαν πρόπερσι στη λίστα των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, χρηματοδοτήθηκαν από προσωπικές αποταμιεύσεις (μελέτη Entrepreneurs Commons).

-Η ΕΕ διαθέτει περίπου 143 δισ. για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης καινοτομίας μέχρι το 2020. Ωστόσο, πολλές καινοτόμες ιδέες μένουν στο "συρτάρι", γιατί δεν χρηματοδοτούνται επενδύσεις υψηλού ρίσκου, παρότι η καινοτομία εμπεριέχει το ρίσκο εξ ορισμού...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο