Το γερμανικό σχέδιο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός ευρώ, «κούρεμα» του χρέους και μέτρα

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011


Την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς έξοδο από το ευρώ, «κούρεμα» του χρέους και πολύ αυστηρά... μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιλαμβάνει το «εναλλακτικό» γερμανικό σχέδιο. Η τρόικα, θα αναλάβει τη βοήθεια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που υπάρχουν στο εξωτερικό. Σε αντιστάθμισμα η Ελλάδα, θα πρέπει να αναλάβει να καλύπτει μόνη τα ελλείμματά της και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ενώ αυτό το «εναλλακτικό σχέδιο» σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προωθεί η Γερμανία, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η συνέντευξη και του καθηγητή Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, συμβούλου του Γερμανού υπουργούΟικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle,ο κ. Φουστ, υποστηρίζει:

«Η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί»,υποστηρίζει Εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι μόνο με τη διαγραφή του 50-60% του ελληνικού χρέους σταδιακά, μέσα από μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, η χώρα μας θα μπορέσει να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Φουστ .

Προσθέτει ότι η ελεγχόμενη πτώχευση, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. «Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική», ενώ και μετά το «κούρεμα», η χώρα μας θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο