Ποδηλατόδρομοι με ηλιακούς συλλέκτες


Παρόλο που στην Ελλάδα γίνεται ακόμα θέμα για το αν θα έπρεπε να κατασκευστούν ποδηλατόδρομοι και ελάχιστοι δήμοι έχουν υλοποιήσει δίκτυο ποδηλατόδρομων...
, μια μικρή πόλη της Ολλανδίας ετοιμάζεται να στρώσει τους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους με ηλιακούς συλλέκτες. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της TNO, μίας από τις εταιρίες που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα, αυτή η έξυπνη ιδέα θα γίνει στο Krommenie.
Το SolaRoad είναι ουσιαστικά ένας δρόμος, ο οποίος δρα και ως ηλιακός συλλέκτης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λειτουργιών επιτρέπει στην ηλιακή ενέργεια να "αιχμαλωτίζεται" και να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα όρια του χώρου που ήδη χρησιμοποιείται ως δρόμος. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των δρόμων, τα φανάρια αλλά ακόμα και για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών.
Η αναμενόμενη παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αμελητέα. Το Ολλανδικό οδικό δίκτυο αποτελείται από 137.000 χιλιόμετρα δρόμων και υπολογίζεται ότι με το σύστημα αυτό θα παράγονται περίπου 50 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο. Λάβετε υπόψιν ότι ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 3,500 kWh το χρόνο.
Το μοντέλο για τον ποδηλατόδρομο SolaRoad, όπως παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2011, αποτελείται από modules. Ο ποδηλατόδρομος θα κατασκευάζεται από κομμάτια τσιμέντου, διαστάσεων 1,5 επί 2,5 μέτρα, τα οποία θα έχουν μία επικάλυψη γυαλιού, η οποία θα είναι πολύ ανθεκτική και αντιολισθητική. Κάτω από αυτή την ενός εκατοστού ειδικά επεξεργασμένου γυαλιού, θα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Μέσα στον επόμενο χρόνο, η εταιρία κατασκευής θα ελέγξει την απόδοση του όλου εγχειρήματος και ειδικά το πως η συσσωρευμένη ενέργεια θα διαχέεται ομοιογενώς ακόμα και τη νύχτα.


http://arcstudiogr.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Debono Hotel Gouvia Corfu